Q&A met Bart van Waes

    

Bart van Waes, medeoprichter van Leanprofs, heeft een duidelijke visie op consultancy en hoe daadwerkelijke impact gemaakt kan worden. Zijn reis in de consultancywereld bracht hem zowel inspiratie als frustratie, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van Leanprofs. Bart's missie is om consultancy te bieden die niet alleen indrukwekkende presentaties op papier oplevert, maar ook daadwerkelijk veranderingen realiseert op de werkvloer. In dit openhartige gesprek deelt Bart zijn inspiraties, uitdagingen en toekomstvisies voor Leanprofs.

Wat inspireerde je om Leanprofs op te zetten?

"Een stukje ambitie en een stukje frustratie tegelijkertijd. Ik werkte al in de consultancy bij verschillende opdrachtgevers. Vaak zag ik dat consultancy partijen binnenkwamen met mooie PowerPoint-presentaties, maar de implementatie bleef uit. Er veranderde niets wezenlijks op de werkvloer. Mensen bleven onder dezelfde werkdruk en demotivatie gebukt gaan omdat veranderingen niet lukten. Deze frustratie heb ik omgezet in de ambitie om op een manier te werken die wél resultaat oplevert."

Wat zijn de grootste uitdagingen die je ziet bij jullie opdrachtgevers en hoe sluit Leanprofs daarop aan?

"De grootste uitdagingen waar veel van onze opdrachtgevers mee worstelen, zijn vaak universeel: werkdruk die te hoog is, teams die passiviteit vertonen en leidinggevenden die moeite hebben om hun teams in beweging te krijgen. Deze uitdagingen ontstaan vaak doordat er geen duidelijke grip is op de kernactiviteiten binnen de organisatie. Verbeterprojecten hebben dan te weinig impact, en doelen worden niet gehaald. Je kunt je vast voorstellen wat dit doet voor de motivatie en energie in een team. Veel organisaties zijn ook al echt op de goede weg. Ze zetten misschien al Lean of Agile in. Echter, wij van Leanprofs begrijpen dat het niet alleen gaat om het implementeren van nieuwe processen of het tonen van fraaie schema's aan de muur. Onze focus ligt op het daadwerkelijk veranderen van het gedrag op de werkvloer. Onze aanpak is gericht op het implementeren van effectieve werkprocessen én het creëren van een omgeving waarin deze processen optimaal worden toegepast door positief gedrag te stimuleren.”

Wat was voor jou de grootste uitdaging tijdens het opzetten van Leanprofs?

“De grootste uitdaging tijdens het opzetten van Leanprofs was ikzelf, grappig genoeg. Ik begon met ondernemen met de overtuiging dat ik het op dezelfde manier kon aanpakken als mijn vorige consultancy-ervaring. Maar al snel bevond ik me van de ene teleurstelling in de andere. Bijvoorbeeld, in het eerste jaar kreeg ik te maken met tientallen sollicitanten die niet wilden komen werken, opdrachtgevers die toch naar een concurrent gingen, en trainingen die niet werden gevuld. Dit soort situaties deden zich vaak voor gedurende de eerste twee jaar, en het was een uitdaging om het vertrouwen te behouden en vastberaden door te blijven gaan. Soms was het heel verdrietig; je hebt iets in gedachten waar je maanden aan hebt gewerkt of bijvoorbeeld een sollicitant waar je zo'n goede klik mee hebt, en dan zeggen ze nee. Dat was echt moeilijk.”  

Hoe vind je de juiste balans tussen werk en privé?

"Niet echt, balans bestaat volgens mij niet echt. Soms vraagt werk meer aandacht, soms privé. Ik heb hier wel eens discussies over gehad en toen zei iemand  ‘je moet niet opzoek naar balans, maar je moet opzoek naar harmonie.’ Dus je moet vrede hebben met de momenten van disbalans.

Je kunt er wel goed rekening mee houden. Zo kun je ervoor kiezen om van 9 tot 5 te bikkelen en door te zetten, of om meer te werken volgens een ritme dat bij je past. Persoonlijk plan ik het liefst de meeste afspraken in de middag, en werk ik vroeg in de ochtend in volledige focus. Zo word ik niet afgeleid en krijg ik af wat er echt toe doet. Tijdens de lunch ga ik wat langer offline om te sporten en te lunchen. Dat geeft me veel rust en nieuwe energie voor de rest van de dag. Het gaat natuurlijk niet altijd zo perfect volgens plan, en dat is dan ook helemaal prima.”

Hoe ziet je typische werkdag eruit?

"Ik ben heel veel in gesprek. Met collega’s, opdrachtgevers en nieuwe klanten. Dat is een leuke mix tussen inhoud, relatie, en proces. Mijn hoofdtaak is eigenlijk het ontwikkelen van Leanprofs als organisatie.  Zo houd ik me bezig met onze waardepropositie en vertaal ik die naar trainingen, opdrachten en online content. Ook inhoudelijk ben ik nog regelmatig aan de slag als trainer en als begeleider bij collega's op opdrachten. In duo's halen we echt mooie resultaten, en dat geeft veel energie.

Wat zijn jouw ideeën en doelen voor de toekomst van Leanprofs?

"We willen heel Nederland laten zien dat grip houden op je team of organisatie leuk en makkelijk kan zijn. Ook als het druk is, moet er tijd zijn om te veranderen en te verbeteren. We willen bekendstaan als de implementatiepartner voor voortdurende verandering, vooral in complexe, kennisintensieve organisaties, bijvoorbeeld in de energiesector, zorg en het onderwijs. Hierbij kijken we niet alleen naar processen en systemen, maar juist ook naar gedrag en samenwerking. Ik ben trots op waar we nu staan, maar er is nog een gat tussen onze huidige positie en onze ambitie."

 Welke inzichten heb je verworven tijdens jouw ondernemingsreis?

"Er zullen altijd teleurstellingen en uitdagingen zijn, maar als je je daarin verliest, komt het niet goed. Het helpt om af en toe even te stoppen met werken en na te denken over waar je heen wilt en wat de ambitie is. Dat geeft trots en zelfvertrouwen. Het wordt dan steeds makkelijker om met teleurstellingen om te gaan. Ik plan bewust momenten in om alles uit te zetten en na te denken over de volgende stappen."